SZÜRETELTÜNK!

Milyen klassz élmény, amikor a tanulók a népismeret (Volkskunde) órákon tanultakat a gyakorlatban is megélhetik! Minden évben ősszel beszélgetünk a szüretről, majd mivel azon szerencsések közé tartozhatunk, akiknek az osztályába borász családok gyermekei járnak, és a család elhívja és beengedi a gyerekeket a szőlőbe, hogy a szüretelés élményével gazdagodjanak, akkor vagyunk a legszerencsésebbek. Ez idén is így történt. Köszönjük a Bónis-Reitter borászatnak, hogy ennek az élménynek éveken keresztül részesei lehettünk. Iskolánk 5.c és 8.a osztályosai az idei finom borokhoz szedhették le a szőlőt, miközben sok mindent megtudhattak a szőlészetről–borászatról, jókat beszélgettünk és nevettünk. A munka végeztével, a szülők és gyerekek által sütött finomságokból csemegézhettünk, a család által felajánlott (nem alkoholos) italokkal olthattuk szomjunkat.  Köszönjük a lehetőséget, nagyon jól éreztük magunkat!

  • Szentpéteri Kovács Zsuzsanna (osztályfőnök) és az 5.c 
  • Csernus Gáborné (osztályfőnök)  és a 8.a

BEI DER WEINLESE DABEI

Es ist ein großes Erlebnis, wenn die Schüler erleben dürfen, worüber sie in den Volkskundestunden gehört und gesprochen haben. Jedes Jahr im Herbst sprechen wir über die Weinlese und unsere Klasse gehört zu jenen Glücklichen, deren Mitschüler Weinbauernkinder sind. Noch glücklicher sind wir, wenn wenn uns die berühmte Bónis-Reitter Familie zur Weinlese einlädt und die Schüler in Ihren Weingarten „lässt”, um die Trauben zu lesen. Die Schüler der Klassen 5.c und 8.a der Deutschen Nationalitätenschule Ödenburg durften auch dieses Jahr die Trauben zum heurigen Wein pflücken. Während der Arbeit haben wir auch vieles über Weinbau erfahren, viel miteinander gesprochen und viel gelacht. Es ging sehr lustig zu. Nach getaner Arbeit aßen alle selbstgebackene Kuchen und stillten mit Getränken (von der Familie gespendet) den Durst. Wir danken für die Möglichkeit und für das Erlebnis, wir haben uns sehr wohl gefühlt.

  •  Zsuzsanna Szentpéteri /Lehrerin/ und ihre Klasse 5.c
  • Christa Csernus /Lehrerin/ und ihre Klasse 8.a
A 4.a osztály idén is szüretelt a Tóth család szőlőbirtokán, Fertőboz mellett. A sok érdekes tudnivaló meghallgatása után cukorfokot mértek, számukra új eszközökkel ismerkedtek, és egy szerepjátékban bebizonyíthatták, milyen szőlősgazdák lennének a gyakorlatban.
A leszedett szőlőből idén is finom mustot készítettek az iskola udvarán, amiből nem csak ők, hanem a lelkes iskolatársak is kóstolhattak.
  • Kopácsi Zsuzsanna (osztályfőnök) és a 4.a

 
 
 
 

Oszd meg Facebookon!