Nemzetiségi bál

Az iskola Német Nemzetiségi Báljának gondolata az 1980-as évek közepén született azzal a céllal, hogy a szülők és az iskola tanárai, egyéb dolgozói vidám, kötetlen formában találkozhassanak egymással, megőrizve a hagyományos német nemzetiségi zenét, táncokat, s ahol akár felölthetik „dirndl” ruhájukat.

A „Szülők Báljaként” néven indult kitűnő hangulatú, színvonalas rendezvény hamarosan elérte a 4-500 fős látogatottságot, s kinőtte az iskola ebédlőjének falait. A Német Nemzetiségi Bálnak 2000 óta a GYIK Rendezvényház ad otthont, szervezői továbbra is az iskola pedagógusai.
DSC_0017
A Soproni Német nemzetiségi Általános Iskola – DNÖ, vagy ahogyan a köztudatban jelenleg is él, a Fenyő téri iskola, mint német nemzetiségi iskola, nagy figyelmet fordít a német nyelv minél szélesebb körben történő használatára, a magyarországi németség történetének megismerésére, a hagyományok őrzésére, továbbadására, valamint az identitástudat erősítésére. Ezért szerepelnek a meghívott fellépők között a Testvériség Táncegyüttes gyermek és felnőtt csoportjai, a bánfalvi, a brennbergi asszonykórusok, az iskola német nemzetiségi néptánc csoportja, a soproni Ifjúsági Fúvószenekar, az Ágfalvi Fúvószenekar és a bál zenekara, a Roland & Company, korábban a Radler Buam. Az este várva várt kiemelkedő eseménye az iskola pedagógusaiból és technikai dolgozóiból álló tánccsoport fergeteges meglepetés produkciója.

DSC_0097   DSC_0034

Bálunk meghívott vendégei a fenntartónk, a város és a környező települések polgármesterei, valamint a külföldi és hazai partnerintézményeink vezetői, tanárai, óvodapedagógusai. Az eltelt évtizedek alatt többször köszönthettünk magas rangú osztrák, magyar vendégeket sorainkban, hiszen 2015-ben már a 25. Német Nemzetiségi Bált tartottuk!!!

A hagyomány tovább él, az interneten, valamint a helyi sajtón keresztül még több helyre jut el bálunk jó híre. A helyi média – újság, rádió és televízió – minden évben tudósít az eseményről. A legutóbbit az alábbi linken érhetik el:

Sopron TV műsora

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki hozzájárult bálunk sikeréhez.

Tekintsék meg képtárunkat!

2015. képek
2014. képek
Korábbi báljaink

Hozzászólás