AZ 1956-OS FORRADALOM

 

(Kép: 1956. Budapest)

Az 1956-os forradalom

SOPRONI ESEMÉNYEI

"Rend és nyugalom.
12 napos vér nélküli események!"

 

Október 22. (Hétfõ)
Sopronban már megkezdõdtek a szervezkedések.

Október 23. (Kedd)
Sopronban is megalakult a MEFESZ. A soproni egyetem hallgatósága a vasárnap délutáni órákban elhatározta, hogy csatlakozik a mûszaki egyetemisták követeléseihez. A SOTEX-kultúrházba özönlött a hallgatóság és az ideiglenes intézõ bizottsággal megkezdõdött a nagygyûlés. Sor került a követelések ismertetésére és megvitatására:
1. általános követelések, 2. általános egyetemi követelések, 3. soproni vonatkozású követelések.
A legfontosabb vitapont a DISZ-bõl való kiválás, a MEFESZ megalakítása volt. Határozat született a MEFESZ ideiglenes mûködésérõl.

Október 24. (Szerda)
A soproni Egyetemen a diákság kimondta a MEFESZ megalakítását. Kedden délután néma felvonulást rendeztek a város utcáin.

Október 25. (Csütörtök)
Közben Budapesten leváltották Gerõ Ernõt. Kádár János elvtárs a Központi Vezetõség elsõ titkára.

Október 26. (Péntek)
Gyõrben és Sopronban megalakultak a Nemzeti Tanácsok. Az
Ideiglenes Nemzeti Tanács az összes soproni dolgozó nevében megállapította, hogy a kormány nincs cselekvési szabadságának birtokában. Követelte, hogy a szovjet csapatok azonnal szüntessék be a harcokat és vonuljanak ki az országból.

Október 27. (Szombat)
Az egyetem határozott és egyhangú állásfoglalását az Egyetemi Tanács 17 pontba foglalta. Sopronban rend és nyugalom van. A rendõrség és a katonaság az egyetemistákkal együtt közösen látja el a közbiztonságot. Közben Budapesten Nagy Imre megtiltotta a Katonai Bizottságnak, hogy felrobbantsa a Corvin-közi szabadságharcosok központját.

Október 28. (Vasárnap)
A városban továbbra is nyugalom van. Ausztriából egy teherautó gyógyszer érkezett, amit egyenes továbbküldtek Gyõrbe. A soproni Tejüzem segíteni kívánja a tatabányai tejellátást. A Pedagógus Üdülõ 40 beteget fogadott be. A Pamutipar a soproni Nemzeti Tanács engedélyével megkezdte a nyers kötszerek gyártását. A GYSEV pályaudvaron megkezdik a vöröskeresztes szerelvények pakolását.

Október 29. (Hétfõ)
Folyamatos adományok Ausztriából. Rend és nyugalom. A boltokban nem észlelhetõ felvásárlás. A soproniak készek más városokba élelmiszert küldeni. A Nemzeti Tanács intézkedésére a GYSEV beindítja vonatait. A soproni MEFESZ küldöttsége biztosítja az ország lakosságát, hogy tovább küzdenek a Független Magyarország megteremtéséért és minden erõikkel azon lesznek, hogy Sopronba nyugalom maradjon. A mezõgazdasági-, húsipari- és sörgyári munkák folytatódnak. A Haladás TSZ tagjai megválasztották a Munkástanács tagjait. Sopronban megalakult a Katonatanács is.

Október 30. (Kedd)
Október 22-én diákparlament ült össze Sopronban, ahol hovatartozásuk és a nemzet jogos követeléseit szögezték le. A lakosságot hangos híradón tájékoztatták az eseményekrõl. Kedden, 23-án elfoglalták a középületeket és a MEFESZ intézkedett. Mindez vér nélkül. Sopron mellett Ágfalván és a nagycenki erdõben voltak csak oroszok. Sopronban az osztrák határ felõl autó karaván hozza az élelmet és a gyógyszert. A határon a magyarok nem mennek át szökési szándékkal.

Október 31. (Szerda)
Megalakult a Soproni Forradalmi Katonai Tanács:
"A nép mellett állunk és õrködünk forradalmi vívmányaira. A népre nem lõttünk és nem is fogunk lõni. "

Közben Budapesten Nagy Imre bejelenti: "Éljen a független magyar köztársaság!"

November 1. (Csütörtök)
A soproni Egyetem MEFESZ bizottságának felhívása:
"A magyar kenyér a magyar népé, a magyar gyermeké, a magyar anyáké! "
Közben Nagy Imre rádiószózatát hallgatja az egész ország. Este Sopron város ablakaiba mécsesek és gyertyák gyúlnak az elesett szabadságharcosok hõsi emlékére.

November 2. (Péntek)
Sorra érkeznek a nyugati adományok. Az elmúlt rendszer egyik alapvetõ jelszavát most valósítják meg igazán a nép érdekében. Megszûnnek az összetûzések az egész országban.

November 3. (Szombat)
A Soproni Napló csupán egyetlen 'száma jelenik meg, mivel utána elállták a postát 11 szovjet katonák. A címlapról: "Világot megrengetõ 10 nap után harcban, vérben, szenvedésben megszületett a semleges Magyarország." Közben Nagy Imre kormányt alapít.

November 4. (Vasárnap)
Szabad Kossuth Rádió Budapest és a Szabad Petõfi Rádió Gyõr!
"Közös frontba tömörültek a Sopronba megalakult demokratikus pártok. Megalakult a Függetlenségi Kisgazdapárt, a Szociáldemokraták, a Kereszténydemokraták és a Petõfi Párt."

A magyar forradalom sorsa szombatról vasárnapra virradó éjjelen megpecsételõdött. Hajnali 4 órakor megkezdõdtek a szovjet csapatok támadásai a fõváros és a vidéki városok ellen, ...

Nagy Imrét társaival együtt hurcolták el Romániába, majd vissza Magyarországra. A Kádár-kormány elismerését megtagadta, megalkudni nem akart. Kegyelmet sem kért - az utolsó szó jogán azt mondta: ügyében a végsõ szót a magyar nép és a nemzetközi munkásmozgalom fogja kimondani. Zárt, titkos tárgyaláson, koncepciós vádakkal halálra ítélték, 1958. jún. 16-án kivégezték, és jeltelen sírba temették. 1989. jún. 16-án került sor ünnepélyes újratemetésére.