2007. szeptember 1-tõl iskolánk új neve:

Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola

Deutsche Nationalitätenschule Ödenburg

Iskolánk tagiskolája ez évtõl a Grundschule Brennberg. A tagiskola új neve:

Brennbergi Általános Iskola - A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tagiskolája

Grundschule Brennberg - Filialschule der Deutschen Nationalitätenschule Ödenburg

ÉVNYITÓ: 2007. AUGUSZTUS 31.

17 ÓRA Fenyõ tér

18 ÓRA Brennbergbánya

2007. szeptember 20., csütörtök - a Kassai Színház mûvészeinek vendégszereplése.

2007. szeptember 22., szombat - DIÁKÖNKORMÁNYZATI KIRÁNDULÁS

Útvonal: Muck - Hermes - Brennberg

NÉPMESE NAPJA AZ ISKOLA KÖNYVTÁRÁBAN

2007. szeptember 28-án, pénteken 9 órától

Ezt a napot a nagy meseíró, Benedek Elek születésnapja iránti tisztelgésként a Magyar Olvasástársaság
a Népmese Napjának nyilvánította. Ebben az évben elõször, hagyományteremtõ szándékkal szerveztük programunkat, melyre minden mesét szeretõ gyermeket vártunk. Ezen a napon az elsõ osztályosok rendhagyó könyvtárlátogatáson vettek részt, melyrõl kis emléket és emlékeztetõt kaptak, "mert olvasni jó."

Emlékezzünk meg mi is a népmese napjáról. HOGYAN ?
1. ILLUSZTRÁCIÓ: "Kedvenc népmese hõsöm" 2. "FEJEZD BE A MESÉT"

Pénteken délután mesét olvastunk fel.

 

 

A Soproni Tudós Ismeretterjesztõ Társulat (Soproni TIT) "SOPRON 1848" elnevezésû programjamsorozatán vettünk részt.

Október 3., szerda - történelmi játszóház a Lábasházban a Városismereti Szakkör jelenlétével.

Október 4., csütörtök - Nagycenk

Rendhagyó idegenvezetés Nagycenken a Széchenyi-kastélyban a 6.c osztály és az 5.a képviselõivel.

Október 5., péntek - Részvétel a városi október 6-i ünnepségen az Evangélikus Temetõnél lévõ emlékparkban.

Október 6., szombat - kirándulás a budapesti TITANIC kiállításra! Az elsõ csoport: 7.f, 8.a!

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola kéttannyelvû hatodik évfolyamos osztálya, a 6.a a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Soproni Múzeum felhívásán felbuzdulva teljes projekthét keretében foglalkozott a különleges receptek feldolgozásával.

Egy különösen kimagaslott a többi talált régi recept közül.

"Találtunk recepteket a padláson, a nagymamánál, a dédinél és még ki tudja hol, olyan érdekes és néha megmosolyogtatókat, melyeket mindenképpen szerettünk volna megosztani másokkal. Van olyan recept, gót betûs kézírással, amit sajnos sem mi, sem a tanár nénink sem tud elolvasni, de gondoltuk, hogy ritkaságnak elfogadják. Ami még érdekesség, hogy találtunk egy 1916-ból származó háborús ételeket tartalmazó füzetecskét - melybõl szintén ajánlottunk. És amit még találtunk az egy õsrégi német nyelvû, nyomtatott gót betûs cukrászkönyv Lipcsébõl. Sajnos dátumot, évszámot sehol nem találtunk, de az 1900-as évek elejére tippelünk. A könyvbõl osztályfõnökünk segítségével lefordítottunk egy péksüteményreceptet, ami projektünk alapja volt. Nem csak a német órán foglalkoztunk velük, hanem hon- és népismeret (Volkskunde - német néphagyományok), valamint a technika és rajz órákon is."

PAPÍRGYÛJTÉSI AKCIÓ!

Akciónk idén (most a tanév elején) is sikeres volt, hiszen 10,5 tonna újságot és

180 kg akkumulátort gyüjtöttünk!

A befolyt összeget a "B"épület udvarának további szépítésére fordítjuk!

PÁLYAVÁLASZTÁS:

Október 18., csütörtök - A bécsi HTL DONAUSTADT iskolabemutató elõadást tart iskolánkban az 5. órában (11.50 - 12.35).

A magyar nyelvû tájékoztatóra szeretettel várjuk az érdeklõdõ 6., 7., 8. osztályos diákok szüleit is, valamint jelenleg Ausztriában tanuló diákjainkat és szüleiket.

Október 19-én, pénteken 13.30 - 14.30-ig

ÖTÖDIKES AVATÓ!!!!

Az ESKÜre 2007. október 26-án, csütörtökön került sor.

Október 20., szombat - munkanap - hétfõi órarend

Délután ERDÕTAKARÍTÁS! "Környezettudatos nevelés"

ERDÕTAKARÍTÁS 2007.10.20.

A kereskedelmi és iparkamara védnökségével a Honda Kudo Márkakereskedés és Szerviz környezetvédelmi programjához kapcsolódott a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola is a közelmúltban. A környezetvédelmi akcióban erdõtakarítást szerveztek az Ibolya út mögötti erdõben. A gyerekek a szombati programról és az ott látottakról a következõképpen vélekedtek:

"Nagyon sok építési hulladék volt. Papírtól elkezdve a székig minden megtalálható volt. Minden embert azt hiszi, hogy ha csak egy dolgot eldob, nem árt vele a környezetnek, de sajnos több ezer ember gondolja így és nagyon hamar összegyûlik a szemét. Két konténer hulladékot gyûjtöttünk össze. Abban viszont nem értek egyet, hogy nekünk kellett összeszedni a szemetet. Lehet, jó érzés volt segíteni, de elég rossz volt felszedni más után." (Jagodics Armand 7.b)
"Sajnos azon a szombaton elég hideg volt. … Viszont hihetetlen dolgokat találtunk: ládákat, sárhányót, méhkaptárt, autógumit, ágyat. Sok szemetet gyûjtöttünk, két konténer telt meg vele. Ám, de lefagytak a lábujjaim, kutyául fáztam és az orrom már meg se volt. Másfél órát dolgoztunk. Mikor a suliba visszaértünk, életemben elõször örültem az iskolának. " (Balogh Álmos 7.f)
"… Megdöbbentõ volt, hogy miket találtunk. Sok cigarettacsikk, mûanyag flakon, üvegdarab is elõkerült a bokrok közül. Jónak találtam ezt a programot, csak szerintem többször is lehetne csinálni ilyet, akár ezt az erdõrészt folytatni, vagy más helyre is ellátogatni." (Iváncsics Gergely 7.f)
"Szerintem szörnyû, hogy az emberek olyan buták, hogy a saját környezetüket szennyezik. Mert így megbetegednek a növények és ronda lesz a természet. Ha olaj kerül a földre, felgyulladhat az erdõ. Így nem lehet sétálgatni, kirándulni. Így a gyerekektõl vesszük el a földet. Ha például nincs fa, akkor nem tudunk a papírra írni, rajzolni. " (Maráczi Nikolett 5.c)
"Szerintem a világ tisztaságát nem lehet karban tartani. Nincsen az az ember, aki az összes szemetet össze tudná szedni, de az ország összes embere oda figyelhetne magára. Ne csak diákok, tanárok, természetvédõk szedjék az ország szemetét. Csatlakozzon cipõgyáros, vegyészmérnök, akár autóversenyzõ." (Lichtl Levente 6.c)
"Szerintem fontos volt ez a nap. Nagyon sok szemét volt az erdõben, mindannyian szedtünk eleget. Több mint egy konténer megtelt azon az erdõnek a kis részén. Cserepek, zacskók, flakonok, mûanyag darabok és egyéb használati tárgyak. Nem volt egy szép látvány, de nyugodt lelkiismerettel mehetünk haza, mert mindannyian megtettünk mindent a tisztaságáért." (Szabó Dávid 6.c)
"Véleményem szerint többször kéne ilyen szemétgyûjtést rendezni, mert evvel nem rontjuk környezetünket, hanem csak tisztábbá, szebbé tesszük. Legyen több kuka és konténer, hogy az emberek a sok hulladékot ne az erdõkbe, hanem kukákba és a konténerekbe dobják." (Kiss Réka 6.c)
"Felháborító, hogy az emberek nem törõdnek azzal a környezettel, amiben saját maguk élnek." (Jászai Anna 8.a)
"Az erdõben nem láttam annyi szemetet, mint most amennyit összeszedtünk. Két konténer tele lett, pedig csak egy helyrõl szedtük. Szerintem ha az ember figyelt volna a környezetére, akkor télen lett volna hó, nyáron nem esett volna sokat az esõ. Az emberek többsége nem figyel erre. Ha látjuk, hogy valaki szemetel, szóljunk rá, hogy ne tegye." (Szakály Nikolett 5.c)
"Az erdõben nagyon sok a piszok. Az erdõ tisztaságára keveset fordítunk. Több utcai szemétlerakó kéne. Ez, hogy elmentünk az erdõbe szemetet szedni, rádöbbentett arra, hogyha egy kis szemetet is elszórunk, az egyre több és több lesz. Egy pár hónap, esetleg év múlva megnézhetjük majd, hogy mennyi kosz gyûlt ott össze. A mai világban egy év múlva talán szemétdombbá alakul." (Péntek Dávid 6.c)
"Talán sokkal szebb lenne ez a város is, ha nem "mindenütt" szemét borítaná, és ami új, nem rongálnál meg." (Pichler Fanni 8.a)
"A szemeteléssel nem csak a földet, az állatokat pusztítják el az emberek, hanem saját magukat is, mert így szennyezik a levegõt és így keletkeznek a betegségek. Nagyon meglepõdtem, hogy milyen és mennyi szemét volt. Kedves felnõttek és gyerekek, megkérünk Titeket, hogy ne szemeteljetek az erdõben." (Kakuk Réka 5.c)

Október 21., vasárnap - kirándulás a budapesti TITANIC kiállításra! A második csoport: 6.a!

Október 23 - 30. - Diákcsere / Schüleraustausch

A programról: köszöntõ a Polgármesteri Hivatalban, ismerkedés, városnézés, Szombathely, Fertõrákos, Hegykõ, Fertõd, ...

Iskolai Könyvtári Világnap
2007. október 24.

Minden év októberének negyedik hétfõjére (2007. október 22.) meghirdetik ezt a napot.
A nemzeti ünnepre való tekintettel 2007-ben Magyarországon október 24-én, szerdán tartjuk rendezvényeinket.

Könyvtárunk
ereje

tudásod
veleje

Ezt a jelmondatot választották a 2007-es rendezvények témájául. Ebben a tanévben azt szeretnénk ezzel kihangsúlyozni és megmutatni, hogy az iskolai könyvtáraknak alapvetõ szerepe van, alapvetõ szerepe lehet a tudás megszerzésében.

"Hogyan szállhat át belém a könyvtár ereje?" címmel várom (akár csak 1-2 mondatos) ötleteiteket arról, hogyan lehetne a tanítási órákon és azon kívül még jobban használni a könyvtár erejét-velejét! A javaslatokat az iskola több pontján elhelyezett dobozokba dobhatjátok be!

Figyeljétek a plakátokat és az iskola honlapját, ahonnét megtudhatjátok milyen események, programok lesznek ezen a napon!

Bea néni

Október 24. - Látogatás Bécsben a 22. kerület "ZUKUNFTSBEZIRK DONAUSTADT" elnevezésû rendezvényen

1956. október 23. - Emlékezzünk!

Október 25., csütörtök

Délelõtt az aulában megnézheted a történelem eme korszakát 4 részben a szünetekben (8.45-kor, 9.40-kor, 10.40-kor és 11.40-kor).

"FORRÓ ÕSZ A HIDEGHÁBORÚBAN - Magyarország 1956-ban"

Délután FILMKLUB a könyvtárban 14.00-16.00:

SZABADSÁG, SZERELEM c. film (részlet).

A könyvtárban különbözõ könyvekben is utánanézhetsz az eseményeknek.

Október 26., péntek

Délelõtt az aulában 4 részben (8.45-kor, 9.40-kor, 10.40-kor és 11.40-kor) megnézheted, hogy egy 1956-ban 12 éves kisfiú a naplóján keresztül, hogyan éli meg a forradalom és a történelem eme napjait.

"NAPLÓ FILM - 12 VOLTAM 1956-BAN"

Október 27., szombat

Délelõtt a két nagyszünetben az iskolarádión keresztül hallhatsz verseket és dalokat 1956-ról.

Október 27., szombat - munkanap - pénteki órarend

PÁLYAVÁLASZTÁS:

Október 26., péntek - Pályaválasztási kiállítás Gyõrben (Egyetemi Sportcsarnok)

November 7., 9.00 - 16.00 Sopron (Hotel Sopron)