AUNK TAVASZI DEKORÁCJA:

Köszönjük Marcsi néni! :)

2011. április 6. - "Jó gyakorlat" program helyszíni ellenőrzése

A TÁMOP 3.1.4 pályázat megvalósításának támogatására minden információ a www.educatio.hu/tamop_314 linken olvasható.
Az intézményi jó gyakorlatokról is a fenti oldalon, illetve a jelenleg még fejlesztés alatt álló kosar.educatio.hu oldalon találhatnak meg minden információt.


Az alapkészségek és kulcskompetenciák hatékony fejlesztésének érdekében a Programfejlesztési Központ megkezdte a pedagógiai gyakorlatban fellelhető, kompetencia-alapú, hangsúlyosan készség- és képességfejlesztő programok felkutatását.  Célunk olyan, a gyakorlatban már kipróbált vagy kipróbálásra alkalmas hatékony programok, „JÓ GYAKORLATOK" bemutatása, amelyeket a közoktatási intézmények jelenleg is alkalmaznak, és amelyek újszerű módon járulnak hozzá a szövegértési-szövegalkotási, a matematikai, az idegen nyelvi, a szociális, környezeti és életviteli, valamint az életpálya-építési kompetenciák valamelyikének fejlesztéséhez.

1.hely

A Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola hagyományteremtő szándékkal

"Mindennapi pénzügyeink"

játékos gazdasági versenyre hívta a nyolcadikas tanulókat.

Tudtátok, hogy az általános iskolások évente 33.000.000.000,- Ft (harminchárom milliárd forint) sorsáról döntenek. Hogy mire költitek el ezt a rengeteg pénzt, leginkább édességre, játékokra, telefonra. Különböző felmérések azt mutatják, hogy a tizenéves korosztály nem rendelkezik megfelelő pénzügyi ismeretekkel.

A kétfordulós verseny célja: A pénzügyi kultúra terén szerzett ismeretek játékos formában történő alkalmazása. Különböző élethelyzetekben a megfelelő döntés meghozásának képessége.

Az első fordulóban a csapatoknak egy online tesztet kellett kitölteniük.

A második fordulóba (döntő) az első forduló teljesítménye alapján a legjobb 10 csapat került.

A döntőben a csapatok a versenybizottság előtt több játékos feladatban mérték össze tudásukat.

Iskolai csapatunk "A három pénzérme"

Balikó Boglárka, Gál Dalma, Maráczi Nikolett - 8.c

az első helyet érték el!

2011. április 7. - Papírgyűjtés

Diákcsere program a Neustadt – Wied – i partneriskolával

Németország – Neustadt - Wied

2011. április 6. – április 13.

Egy kis élménybeszámoló

Egy fantasztikus hetet töltöttünk németországi partneriskolánkban, Neustadt Wiedben és környékén. A 11 órás utazás után nagy szeretettel vártak bennünket vendéglátóink és a fogadó családok a koblenzi pályaudvaron.

Megérkezésünk utáni első napon az igazgató helyettes köszöntött bennünket az iskolában, majd együtt reggeliztünk. Ezt követően egy újságíró érkezett és interjút készített, majd óralátogatások következtek a cserediákok kíséretében.

Április 8-án Ehrenburg várához utaztunk, ahol játékos feladatokon keresztül bepillantást nyerhettünk a középkori várak mindennapjainak életébe. Volt itt vártúra, íjászat, katapult-verseny, de még középkori ebédet is fogyaszthattunk. Kézműves foglalkozáson is részt vettünk, ahol megismerhettük a fazekasság és a kenyérsütés középkori fortélyait. Jutalmul választhattunk a vár kincsesládájából egy kis követ. A hétvégét mindenki a fogadó családnál töltötte.

Hétfőn az első három tanítási óra után busszal utaztunk Königswinterbe, ahol 10 km-es gyalogtúrát tettünk egy várromhoz. Fentről festői látvány tárult szemünk elé a Rajna folyóra és a távoli tájakra. Majd legyalogoltunk a Drachenburg kastélyba. Utunk ezután a Rajna partján található „Sea life” nevezetű terráriumba vezetett. Itt még tengeri sünt és rákokat is simogathattunk.

Az utolsó előtti napon Neuwied-be utaztunk, ahol látogatást tettünk a város állatkertjében. Csoportokban játékos kvíz feladatokat oldottunk meg, majd ezzel párhuzamosan német nyelvű idegenvezetés keretében megismerhettük az állatkert élővilágát. A programot egy közös grillparti zárta le, ahol elbúcsúztunk vendéglátóinktól, a szülőktől és a tanulóktól. Élményekben gazdag, vidám hetet töltöttünk Németország egyik legszebb vidékén, a Rajna-völgyében.

2011. április 14. - Budapesti kiránduláson a napközisek

Idén is kiderült, hogy "Ki mit tud?"

Immár 11. alkalommal mérték össze tudásukat a soproni fiatalok. Nyolc kategóriában összesen 64-en neveztek a Városi Ki mit tud? idei megmérettetésére. A megnyitón Abdai Géza közösségi ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte a résztvevőket és a tehetségkutatón indulókat. A Gyermek- és Ifjúsági Központban ezúttal is sok érdeklődő, barát és rokon kísérte figyelemmel a fellépéseket és jutalmazta tapssal az előadásokat.

1999-ben indult útjára Sopronban a tehetségkutató Dugovits Valéria kezdeményezésére. A siker azóta is töretlen, hiszen idén is 64 egyéni és csoportos nevező vett részt a programon. A megnyitón a Sopron Város Ciklámen Mazsorett Tánccsoport lépett fel, majd szombat délelőtt a zenei és tánckategóriák indulói léptek fel. A teljes programot vasárnap 16 órakor gálaműsor zárja.

Az idei Ki mit tud? kategóriáinak eredménye:

Hangszeres zene:
III. helyezett: Németh Zsófia 6. b (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)

Modern tánc:
I. helyezett: Pakai Dorottya, Szűcs Adrienn 7. c (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)
III. helyezett: Soós Linda, Becher Dóra 7. o. (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)

Vers (alsó tagozat):
I. Fonyi Máté 2 . c (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)
III. Neuhauser Ivett 4. d (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)

Próza (összevont):
II. Mészáros Lili 5. o (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)
III Kakukk Réka 8. b (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)

Színjátszás:
I. A Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk. 4. d osztálya
Különdíj: Jereb Botond (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)
Közönségdíj: A Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk. 4. d osztálya

Különdíjasok:
Ének: Mózer Tamás (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)
Hangszeres zene: Pócza Dorina 5. b (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)
Modern tánc: Doszkocs Dominika, Vánkus Alexa 5. c (Soproni Német Nemzetiségi Ált. Isk.)

 

A tanár-diák meccs győztes csapata!

2011. április 20., szerda - tanítás nélküli munkanap

Tavaszi szünet: 2011. április 21 - április 26.

Utolsó tanítási nap: 2011. április 19., kedd, első tanítási nap 2011. április 27., szerda