Hagyományunk: Német nemzetiségi bál

Az iskola Német Nemzetiségi Báljának gondolata 1990-ben született.
Célja kettős: egyfelől német nemzetiségi nyelvet oktató iskola lévén a német hagyományok ápolása, a német nyelv gyakorlása a műsorokban, felidézése, megőrzése és továbbadása, másfelől a bevételből olyan tanulók támogatása, akik családi, anyagi hátterük miatt, nem tudnának részt venni ausztriai partneriskoláinknál óralátogatásokon, nyelvi táborokon, illetve különböző programokon.

Egyszerű iskolabálnak indult, mely mostanra családias jó hangulata és színvonalas programjai révén elérte a 4-500 fős látogatottságot. A bál „kinõtte” iskolánk falait. Kezdetben az ebédlőben tartottuk rendezvényünket, majd kinyitottunk osztálytermeket, de ezáltal elkülönültek a vendégek, nem tudtak egy helyiségben tartózkodni a programokkal. Így már 2000 óta a városi Gyermek és Ifjúsági Központ ad helyet rendezvényünknek.
Az iskola pedagógusai szinte valamennyi programot a német nemzetiségi hagyományok megőrzése érdekében szervezik. A Fenyő Téri Általános Iskola, mint német nemzetiségi nyelvet oktató iskola nagy figyelmet fordít a német nyelv hangsúlyozására, a német nyelv és a magyarországi németség történetének tanítására, a hagyományok őrzésére, továbbadására, valamint az identitástudat erősítésére. Szerepelnek a városi Testvériség Táncegyüttes gyermek és felnőtt tagjai, bánfalvi és brennbergi asszonykórusok, iskolai pedagógus kórusunk, a soproni Ifjúsági Fúvószenekar, az Ágfalvi Fúvószenekar és a bál zenekara, a Radler Buam.

Bálunk meghívott vendégei a város és a környező települések polgármesterei, intézmények vezetői, üzletemberek, a Kisebbségi Önkormányzat képviselője, valamint a külföldi és hazai partneriskolák tantestületei.isk6

2004-ben a bál fővédnöke és vendége volt Ausztria magyarországi nagykövete, Dr. Günther Birbaum úr.

Többször köszönthettük vendégeink között Franz Steindl úrat, Burgenland tartomány tartományhelyettese.

Először 2007-ben a bál díszvendége volt Dr.Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa.

2007-ben szintén vendégeink között köszönthettük Angela Fleischhacker asszonyt, Eisenstadt oktatási, ifjúsági és sport bizottságának elnökét.

A helyi média – újság, rádió és televízió – minden évben tudósít a bálról. A helyi sajtón keresztül még több helyre jut el a bál híre, hiszen a plakátok csak a város bizonyos részein találhatók.

Oszd meg Facebookon!

Hozzászólás