Kiállítás a Német Nemzetiségi Projektnapon

Hagyományteremtő szándékkal az idei tanévben első ízben került megrendezésre iskolánkban a Német Nemzetiségi Nap elnevezésű projektnap.

Még a programok összeállítása előtt első gondolatként egy kiállítás megszervezése vetődött fel bennünk a témával kapcsolatban. Szülők, nagyszülők, pedagógusok, bánfalvi lakosok (vagy éppen a város más területén élők), ismerősök hozták el féltve őrzött kincseiket. Így gyűltek össze a használati tárgyak, háztartási eszközök, munkaeszközök, a szőlőművelés eszközei, a bányászattal kapcsolatos holmik, régi tanszerek, ruhadarabok, terítők, falvédők, fényképek, írásos emlékek: iskolai bizonyítvány, imakönyv.

IMG_0336   IMG_0334

Ehhez a csodás összeállításhoz kaptuk a hírt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatától a Vándorbatyu országos útjáról, melyhez természetesen mi is csatlakoztunk. Így a kiállítás megnyitása összefonódott a Wanderbündel fogadásával. Harmadik összetevőként tanulóink rajzban és pálcikaemberke formájában kifejezett gondolatait helyeztük el az aulában.

IMG_0416  IMG_0417  IMG_0418

Kis múzeumunkat minden tanulónk megtekintette, de sok szülő, környékbeli lakos is ellátogatott hozzánk.

IMG_0415  IMG_0406

 

IMG_0414  IMG_3752

Német népismeret órán a gyerekek sokat megtudhattak a tárgyak használati módjáról, az életről a régi iskolákban, a bányában, az otthonokban, sőt, egy-két dolgot ki-, vagy éppen felpróbálhattak.

IMG_0420  IMG_0423

IMG_0407   IMG_0410

 

IMG_0412

Tisztelt Olvasók!

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik hozzájárultak a kiállítás megrendezéséhez! Azt is eláruljuk, hogy terveink között szerepel majdan egy állandó kiállítás létrehozása, melyhez örömmel vennénk, ha a felhasználható tárgyakat iskolánknak adományoznák.

Oszd meg Facebookon!