Nagyszombat/Karsamstag

Karsamstag

Nagyszombat a 40 napos böjt utolsó napja.  Ezen a napon a sírban nyugvó Jézusra emlékezünk valamint böjttel és imádsággal várják a hívek Jézus feltámadását. A hagyományok szerint ez a nap is csendes. A harangok még némák, nem tartanak istentiszteleteket, az oltár sincs feldíszítve. Ezen a napon is – akár csak Nagypénteken – a gyerekek kereplőkkel járják az utcákat, hogy a hívőket emlékeztessék az imádság idejére.

A magyarországi németeknél nagyszombati ceremónia tűzszenteléssel kezdődött. Ezzel egy időben sok településen húsvéti tüzeket gyújtottak, Nyugat-Magyarországon egy áruló Júdást szimbolizáló fából készült bábut is elégettek.A tűz mellett a víznek is különleges jelentése volt. A feltámadás után a folyó vizet bőrproblémák valamint szeplők ellen alkalmazták, de általában szerencsét, szépséget, egészséget és erőt is tulajdonítottak neki.

Der Karsamstag ist der letzte Tag der 40-tägigen Fastenzeit. Das ist der Tag, an dem die Kirche der Grabesruhe Christi gedenkt und mit Fasten und Gebet seine Auferstehung erwartet. Traditionell ist der Karsamstag ein stiller Tag. Die Kirchenglocken schweigen, es finden keine Gottesdienste statt und der Altar ist völlig schmucklos. Wie an Karfreitag auch gehen Kinder mit Ratschen und Klappern durch die Straßen und erinnern die Gläubigen an die Gebetszeiten.

Die Zeremonien am Karsamstag beginnen mit der Feuerweihe. Parallel dazu wurde in vielen ungarndeutschen Ortschaften Osterfeuer gelegt, in Westungarn wurde darin eine, den Verräter Judas symbolisierende Holzpuppe verbrannt. Neben dem Feuer hatte das Osterwasser auch eine besondere Bedeutung. Fließendes Wasser ist nach der Auferstehungsmesse effektiv gegen Hautkrankheiten und Sonnensprossen, aber es bringt im Allgemeinen Glück, Schönheit, Gesundheit und Stärke.

Oszd meg Facebookon!

A hozzászólások lezárva.