Madarak és fák napja

„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.” (Herman Ottó)
 
A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényét Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján.
 
Az ünnep hivatalossá Herman Ottó javaslatára vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára.
 
 
Az 1906. évi I. törvénycikk szerint minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – részéről a természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia
 
Két lelkes tanárunk – Szalay Dániel és Fehér István – a nap tiszteletére el is ültetett egy kis fenyőfát az iskola mellé. 
 
A faültetés után elindult az iskolakert programunk is István bácsi vezetésével. Képeinken a 4.c osztályos gyerekek szorgosan dolgoznak az ágyások végleges kialakításával és ültetésével a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Első lépésként kisebb ágyásokat alakítanak ki a gyerekek főleg fűszer- és gyógynövények számára. 
 
 

kép 8 / 12

 
 
Oszd meg Facebookon!