Határtalanul 2022 – Projekt nap

A témanapon iskolánk felső tagozatos diákjai és pedagógusai különböző helyszíneken ismerkedtek meg a Felvidék irodalmi, történelmi és kulturális kincseivel, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megemlékezünk a nap történelmi hátteréről. Célunk az, hogy ezáltal fejlődjön diákjaink empátiája, ismerjék meg a határon túl élő magyarság életét, történelmét, kultúráját, néprajzi és természeti értékeit. A naphoz kapcsolódó fogalmakat szeretnénk még jobban elmélyíteni tanulóinkban (hazaszeretet, nemzeti öntudat, nemzet, szórvány, etnikum, tolerancia, kisebbség, anyanyelv). Ezeket közösen értelmezzük.

Első helyszín (AULA): A hazaérkezést követően a gyerekek képeiből kiállítást rendeztünk, melyet fényképekkel, élménybeszámolóval egybekötve bemutattunk a hatodikos évfolyamnak, hogy ennek segítségével is kedvet kapjanak a határon túli magyarság életének, lakóhelyének megismeréséhez.

kiállítás_aula_1  kiállítás_aula_2

kiállítás_aula_4  kiállítás_aula_5

kiállítás_aula_3
A második helyszínen a diákok megtekinthették a Felvidékről készült filmet, mely saját élményeket
dolgoz fel.

ppt_1

A harmadik helyszínen az érintett tájegység hagyományait, táncait és énekeit mutattuk be a többi évfolyamnak. A videófelvételt a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában készítettük látogatásunk során.

A negyedik helyszínen páros munkában játékos feladatokat kapnak a gyerekek, melyeket ugyancsak az utazásból visszatért diákok állítanak össze (totó, kvíz, keresztrejtvény, puzzle, …).

totó_1  totó_2

Az ötödik helyszínen a Felvidék jellegzetes ételeivel ismerkedtünk.. A gyerekek szlovák kalácsot készítettek.

sutes_1  sutes_3

sutes_2  sutes_4

sutes_5

Oszd meg Facebookon!

A hozzászólások lezárva.