Határtalanul 2024. – 1. nap: Sopron – Felsőszölnök – SLO:Felsőlendva – Muraszombat – Dobronak –Bakonaki tó – Zsitkóc – Lendva – Lenti

Idei Határtalanul kirándulásunk idén is Felsőszölnökön, Magyarország legnyugatibb pontján a trianoni határok találkozásánál, hagyta el az országot, hogy első állomására érkezzen Szlovéniában.  Felsőlendva lenyügőző várkastélyéval ismerkedett a csoport.

A felsőlendvai vár Szlovénia legnagyobb kiterjedésű várépülete, az ország északkeleti sarkában, Goričko tájegységében, az osztrák és a magyar határ közelében helyezkedik el.

A muraszombati vár, más néven Szapáry-kastély a város közepén, a 9,5 hektáros Béke parkban terül el. Innen sétáltunk át az evangélikus templomba.

A bőkezű természet olyan energiákkal szőtte be a Bakonaki-tó térségét, amelyek ellazítanak, megnyugtatnak, gyógyítanak, energiával töltenek fel. Az erdőben álló Szent Vid kápolna körül 450 m átmérőjű körben egy Szent György vonalon kb. 50 különböző értékű és erejű gyógypont található. Itt pihentünk egy kicsit, aztán folytattuk utunkat.

Útközben megálltunk Zsitkócon, ahonnan a Deák család származott. Deák Ferenc emléktáblájánál gyertyagyújtással tisztelegtünk a reformkor kiváló politikusa, „a haza bölcse’” előtt.

Következő programként Lendva városával ismerkedtünk. A város szülöttjei Hadik Mihály, a törökverő kapitány és Zala György szobrászművész. Elsétáltunk a Makovecz Imre tervei alapján készült Művelődési házhoz

Szállás Lenti.

 

IMG_4147

kép 21 / 29

Oszd meg Facebookon!